Очаква се в сряда радикалната палестинска групировка Хамас и Израел да

...
Очаква се в сряда радикалната палестинска групировка Хамас и Израел да
Коментари Харесай

Очаква се освобождаването на още заложници и затворници от Хамас и Израел

Очаква се в сряда радикалната палестинска формация " Хамас " и Израел да освободят повече заложници и пандизчии, оповестява " Ройтерс ".
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1135
Сряда е последният ден от удълженото шестдневно примирие в спора в Ивицата Газа и вниманието е ориентирано към това дали медиаторът Катар може да контракти ново удължение.

Припомняме, че още 12 заложници във вторник, с което общо освободените от началото на примирието в петък доближиха 81 души. Сред тях бяха най-вече израелски дами и деца, както и непознати жители. Заложниците са на възраст от 17 до 84 години.

След като бяха предадени от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), израелските военни споделиха, че освободените във вторник заложници, включващи 10 израелски дами и двама тайландски жители, са минали първични медицински прегледи. След това се преместили в израелски лечебни заведения, където трябвало да се срещнат със фамилиите си. 

В неделя " Хамас " освободи 17 души, измежду които 4-годишно момиче с двойно израелско и американско поданство.

В замяна Израел освободи 117 палестинци, най-вече дами и малолетни пандизчии. Общият брой на палестинците, освободени по силата на примирието, стана 180.

Едновременно с информацията за осъществената замяна, израелска телевизия заяви, че се разисква ново съглашение сред Израел и Хамас, по което всички държани в Газа заложници, в това число военни, да бъдат освободени. 11-ти канал съобщи, че в договарянето вземат участие представители на катарското разузнаване.

В Катар в момента се намират както шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, по този начин и шефът на Мосад Давид Барнеа и шефът на разузнаването на Египет Абас Камел.

Според информацията Израел в подмяна на заложниците може да се ангажира да освободи от пандизите си бойци на " Хамас " и да съблюдава режима на преустановяване на огъня за нескончаем интервал от време. До този миг Израел освобождава изключително непълнолетни палестинци и дами.

Отделно във вторник външните министри на страните от Г-7 приканиха в взаимно изказване за удължение на примирието и повече филантропична помощ, написа news.bg.

Около 160 заложници остават в Газа. Белият дом заяви във вторник, че това включва и до девет американци. Говорителят на националната сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби сподели, че държавното управление на Съединени американски щати ще работи с Катар за удължение на паузата в борбите.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР